Vardagsrasism

Björn Söderberg är den förste fackföreningsman i modern tid som mördats i Sverige för sin fackliga verksamhet. Han mördades för att han hindrade en fascist från att ingå i företagets klubbstyrelse.

Den fascist som försökte nästla sig in i styrelsen stack inte under stol med sina åsikter. Han spelade till och med ohindrad, med dånande högtalare i trucken, vit maktmusik på arbetsplatsen.

Egentligen kunde därför dådet mot Björn Söderberg ha undvikits. Hade den normala renhållningen mot fackföreningsrörelsens huvudfiende, nazismen, fungerat, skulle en sådan person aldrig ha nomineras till en styrelsepost.

I Dagens eko den 30 mars berättade en hamnarbetare, som var den ende av utomeuropeisk härkomst på arbetsplatsen, hur han diskriminerats genom att bli fråntagen sina arbetsuppgifter som signalman efter 16 års arbete. Arbetsgivaren påstod att han var en säkerhetsrisk och hade stöd av facket.

Det må förhålla sig hur det vill med den saken, men en annan detalj han berättade i intervjun var uppseendeväckande. Under ett halvår hade det på företagets anslagstavla hängt ett rasistiskt propagandablad. Bladet finns som bilaga till Diskrimineringsombudsmannens stämning till Arbetsdomstolen i diskrimineringsmålet. Det är ett hemskt papper. På ett försåtligt sätt vädras alla tänkbara fördomar om invandrare. Man påstår att alla invandrare stjäl, våldtar, könsstympar, falskdeklarerar, rånar etc.

Större delen av den invandring som skett i modern tid är arbetskraftsinvandring, alltså ett sätt för näringslivet att lösa bristen på arbetskraft. Trots det har vi i Sverige varit dåliga på att utnyttja att vi alldeles gratis fått hit ofta utbildad och i vart fall vuxen arbetskraft.

Över 80 % av arbetstagarna i Sverige är med i facket. De organiserade nazisterna utgör en försvinnande bråkdel av befolkningen. Mot en solidarisk fackföreningsrörelse har nazismen ingen chans att sticka upp sitt fula huvud.

Det är nödvändigt, både för Sverige som nation och för fackföreningsrörelsen som en demokratisk rörelse, att alla typer av nazism och diskriminering av invandrare bekämpas direkt och omedelbart på arbetsplatsen. Facket måste dessutom på ett helt annat sätt än i dag vara en motor för att integrera våra invandrare.

Från den 1 maj 1999 har vi fått nya lagar mot diskriminering på arbetsplatsen. Lagstiftarens tanke är att facket skall vara den drivande kraften mot diskriminering. Verktygen har vi därför fått.

Mordet på Björn Söderberg är en väckarklocka. Självklart vaknar vi nu.