Det är dumt att stjäla

Hanna och Leena avskedades från Cloetta Fazer för att de utan tillåtelse hämtat några chokladaskar från lagret. Facket menade att arbetsgivaren godkänt att personalen fick äta godis på fabriken. Knut avskedades när han hade tagit en kasserad dator till fikarummet och när den inte fungerade, kastat den. Arbetsdomstolen, AD underkände avskedandet av Hanna och Leena eftersom arbetsgivarens regler var oklara. Karls handlande var enligt AD klandervärt men även han skulle enligt AD få behålla jobbet.

Nu vänder vi oss mot de högre sfärerna. En kapitalförvaltningschef som hade ansvaret för placering av miljardbelopp handlade i strid mot arbetsgivarens klara regler med aktier från ett hemligt konto i Luxemburg. Han deklarerade inte vinsten förrän han upptäcktes av skattemyndigheterna. Det rörde sig om miljonbelopp. Han fick han sparken. Enligt AD: s praxis är ett sådana brott mot arbetsgivarens klara regler solklart avskedandeskäl. Men för kapitalförvaltningschefen utlöstes hans fallskärm på 2,5 miljoner.

Det är nästan så man kan sjunga ” Sådan är kapitalismen otack är den armes lön.  De´e´ dom rikas paradis men ingen hör en fattigs bön”.

Skämt åsido, hur kan man acceptera att direktörer får fallskärm, nar arbetare avskedas för struntsaker, att arbetare får 2,75 % i lönepåslag på 17 000 kr/mån när direktören får 30 % påslag på sin miljoninkomst. Ja det vet vi inte, men det är faktiskt dina skattpengar som betalar de 2,5 miljonerna, för det var en offentligägd fond chefen sparkades ifrån.

Det här redovisar en fackligt oacceptabel inställning hos arbetsgivaren. Det kan vi göra något åt, genom att stenhårt driva dessa frågor. Men i dag accepteras ofta sådant även på den fackliga sidan med en axelryckning.

Men tro det eller inte. Att Hannas, Leenas och Knuts avskedande ogiltigförklarades av AD är ett framsteg. Eller vad sägs om detta:

En nattvakt tog en till två tredjedelar fylld chokladask och en öppnad Twistpåse från ett lager för defekta varor. AD: Avskedandet godtogs. Rolf jobbade sedan 31 år på en verkstad. Han monterade arbetsgivarens bromsbelägg på sin bil. Värde 80 kr. AD: Avskedandet godtogs. Lise-Lott anställd 33 år på posten ”lånade” 60 kronor ur faxkassan. AD: Avskedandet godtogs.

Detta är bara ett litet axplock på AD: s fullständigt barocka praxis när det gäller tillgreppsbrott på arbetsplatsen. Brott som på sin höjd har ett straffvärde på några hundra eller kanske tusen kronor i böter resulterar i AD i att arbetstagaren mister sin försörjning, värd 100 000 tals kronor.

Jag hoppas Cloettadomen utgör den första vändpunkten på denna praxis. Men det kan du som anställd inte utgå ifrån. Så även om dina arbetskamrater regelbundet plockar med sig chokladkakor, defekt frukt, kopieringspapper, eller vad det nu kan vara, ta inte det som intäkt för att du kan göra likadant. I allsynnerhet inte om du är fackligt aktiv och obekväm för arbetsgivaren. Då kan han nämligen avskeda dig, men låta andra som han gillar bättre vara kvar i jobbet. För inget säger att arbetsgivaren måste vara rättvis och likformig när han väljer ut vem som ska avskedas.

Sens moral: Är du kapitalförvaltningchef, kan du tillåta dig lite fiffel och i alla fall få fallskärm, men som vanlig knegare, ska du hålla dig i skinnet, för jobbet är mer värt än lite choklad.

Vill du läsa mer AD-domar hittar du en del på www.kurt.nu. Använd sökmotorn eller kolla på ämnesregistret under saklig grund för uppsägning så hittar du domar från 1997 och framåt.

Kurt Junesjö 2006-04-02