Svensk arbetsrätt

 

Domar från arbetsdomstolen

 AD-domarna är ordnade efter ämne längst tillbaka till 1997, utom när det gäller klassikerna som går tillbaka till 1929. Klassikerna är ett subjektivt urval av sådana som jag tycker är viktiga. Från 1997 är inte alla dinmar refererade men ju längre fram man går i tiden dess fullständigare blir registret. Det finns även ett antal oreferade.Mina beskrivningar är  lite spetsiga. Tanken är emellertid att man här ska kunna följa praxis inom arbetsrätten.  

AD:s domar finns inte  generellt allmänt tillgängliga utom på betalbas. AD har sedan 2003 domarna i PDF-format, som ger lite prydligare formatering än min, men tyvärr ingen bra sökmotor eller klassificering. På Länksidan finns dessutom länk till domstolsverket som ger domarna i fulltext längre tillbaka, tyvärr mycket svårsökt, Pronaus, Notisum och Åhnbergs hemsidor också på Länksidan som ger sammnfattningar så om man kombinerar lite kan man gå ganska långt tillbaka i tiden. Tidigast finns AD:s domar elektroniskt från 1974 men då är det betalbas, ganska dyrt. AD:s domböcker som går tillbaka till 1929 finns på välsorterade biliotek.

Klicka på det ämne du är intresserad av så får Du en kortbeskrivning av domarna. Vill Du sedan ha domen i fulltext klickar Du på domsnumret i kortbeskrivningen när du kommer dit. När Du sedan kommer till domen står det överst på denna hur du ska navigera där om du inte väljer att skriva ut den.

Det finns också nyinlagda domar som jag jag lagt in under de senaste månaderna. De har nu blivit så många att jag delat upp dem, men Här finns de flesta refererade domar i datumordning längst tillbaka till 1997 och tidigare endast sproadiskt som klassiker. Du kan också söka domarna med sökmotorn som ligger på förstasidan; länk här(fungerar inte i Firefox), sökhjälp Här. Tyvärr klabbar sökmotorn Google på en massa reklam som jag inte bett om, så jag ska försöka hitta en annan.

Arbetsdomstolens domar i tidsordning

Domar efter huvudsaklig måltyp. Lite egensinnig indelning; inte alltid konsekvent